News

Breevast en ZBG ronden verkoop van Financietoren in Brussel aan Meritz af voor bedrag van meer dan EUR 1,2 miljard

20 januari, 2020

Verkoop van het grootste vrijstaande kantoorpand in België is het sluitstuk van een 18 jaar durend, omvangrijk stadsvernieuwingsplan.

De Nederlandse vastgoedontwikkelaar Breevast en investeringsmaatschappij ZBG Group of Companies (ZBG) hebben de iconische Brusselse Financietoren voor een bedrag van meer dan 1,2 miljard euro aan de beursgenoteerde Zuid-Koreaanse financiële dienstverlener en investeringsmaatschappij Meritz Securities en haar asset  en investment manager Valesco Group uit Londen verkocht. De transactie, die op 17 januari is afgerond, is de grootste voor een enkel pand ooit in België. Voor Breevast en ZBG, beiden in handen van Frank Zweegers, is de verkoop van de Financietoren het sluitstuk van een omvangrijke gebiedsontwikkeling die meer dan 18 jaar geleden is gestart, en destijds ook de start van een nieuwe levenscyclus voor dit iconische gebouw in Brussel betekende. De verkoop van de Financietoren geeft voldoende financiële armslag voor een versnelling van de strategie van Breevast en ZBG die gericht is op het creëren van nieuwe levenscycli voor stadswijken en panden in de belangrijkste steden van Nederland, België, Luxemburg en de VS.

De Financietoren (inclusief het aanpalende Door Building) beslaat ongeveer 200.000 m2 hoogwaardige kantoorruimte tegenover de Kruidtuin in de Vrijheidswijk in Brussel. De verkoop van het pand is het sluitstuk van het stadsvernieuwings-, herontwikkelings- en revitaliseringsplan voor dit gebied dat uitgevoerd is door Breevast en ZBG. Het project bestaat uit de Financietoren en de stedelijke (her)ontwikkeling van meer dan 150.000 m2 voor kantoren, wonen en retail in de RAC Belair-locaties (verkocht tussen 2014 en 2017). In totaal is meer dan 350.000 m2 herontwikkeld of gebouwd. Breevast en ZBG werden bijgestaan door vastgoedadviseur CBRE en juridische en belastingadviseurs van Loyens & Loeff,  Stibbe en PwC Legal.

Henk Brouwer, CEO van Breevast en lid van de Raad van Bestuur van ZBG: “De verkoop van de Financietoren is een belangrijke mijlpaal die de inspanningen van Breevast en ZBG gedurende bijna twee decennia benadrukt op het gebied van de realisatie van hoogwaardig en duurzaam vastgoed in het hart van Brussel, waarbij kantoor- en woonruimte zijn gecombineerd. Deze succesvolle transactie geeft de groeiende internationale interesse weer in grootschalige stadsvernieuwingsprojecten waarin wij zijn gespecialiseerd. We hebben een volle pijplijn van residentiële, commerciële en kantoorprojecten die gericht zijn op de groeiende vraag naar hoogwaardig stedelijk vastgoed.”

Alexander Villaverde, lid van de Raad van Bestuur van ZBG: “Wij zijn verheugd dit hoogwaardige pand aan de nieuwe eigenaren te kunnen overdragen. Samen met de naastgelegen RAC Belair-locaties was dit project een langdurige verbintenis aan de toekomst van Brussel. De complete ontwikkeling vertegenwoordigt een van de grootste gecombineerde projecten van kantoren en wonen in Europa en wij zijn trots een rol te hebben gespeeld in de realisering ervan. Als onderdeel van onze bredere investeringsactiviteiten zal ZBG de opbouw van zijn portfolio voortzetten door in hoogwaardig vastgoed en de ontwikkeling daarvan te investeren.”

Meritz Securities, onderdeel van Meritz Financial Group met hoofdkantoor in Seoel, Zuid-Korea, concentreert zich op het verstrekken van financiële diensten en investeringen. Zij beheert activa ter waarde van meer dan EUR 45 miljard. Meritz heeft zich enige tijd geleden op de Europese vastgoedmarkt begeven, zowel vanwege de sterke basis van de markt als de toegenomen behoefte aan geografische diversificatie. In relatie tot de acquisitie van de Financietoren werd Meritz bijgestaan door Valesco Group, een Europese vastgoedinvesterings- en assetmanager uit Londen.  Naast de Financietoren verwierf Meritz in de afgelopen periode ook grootschalige kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Breevast en ZBG verwierven de Financietoren in december 2001 na het winnen van een openbare aanbesteding door de Belgische federale overheid voor een bedrag van EUR 311 miljoen. Deze sale-en-leaseback-transactie behelsde een volledige renovatie en herontwikkeling, inclusief een uitgebreide asbestsanering, van alle 36 verdiepingen van het grootste kantoorgebouw van België. De werkzaamheden begonnen in 2005, namen meer dan drie jaar in beslag en kostten EUR 325 miljoen. Het meest opvallende resultaat is dat het project op tijd en onder het budget werd afgerond. Vanaf 2008 biedt de Financietoren kantoorruimte aan ongeveer 4.800 ambtenaren van meerdere federale ministeries en agentschappen, gebaseerd op een langdurige huurovereenkomst met de Belgische federale overheid. Het naastgelegen  RAC Belair-project beslaat meer dan 90.000 m2 kantoorruimte, 45.000 m2 woonruimte in appartementen, 5.000 m2 winkeloppervlak, een school van 7.500 m2 en bijna 2.000 parkeerplaatsen. Dit project is na een gefaseerde (her)ontwikkeling verkocht in de periode 2014-2017.

De verkoop van de Brusselse Financietoren is de meest recente mijlpaal voor Breevast en ZBG. In oktober 2019 werd de verkoop afgerond van één van Duitslands grootste woonprojecten, een kantorenlocatie in de populaire binnenstedelijke wijk Gallus in Frankfurt am Main die wordt herontwikkeld tot meer dan 1.200 nieuwe woningen. Eerder dit jaar heeft Breevast een investering van USD 153,5 miljoen in twee kantoorgebouwen in Beverly Hills (Los Angeles) afgerond. De huidige ontwikkelingspijplijn bestaat uit meer dan 600.000 m2 aan commerciële, kantoor- en woonprojecten, met een focus op projecten die aan de stijgende vraag naar stedelijk wonen en gebieden met gemengd gebruik voldoen.

Terug