News

Breevast transformeert kantorencomplex Terra Nova in Zoetermeer tot 385 woningen

1 april, 2021

Amsterdam, 16 maart 2021 – Breevast en ZBG gaan het kantorencomplex Terra Nova in Zoetermeer transformeren tot woningen en gezondheidscentrum. Wegens het tekort aan woonruimte in de omgeving en de toenemende druk op de woningmarkt, sluit de herontwikkeling goed aan bij de plannen van de gemeente om extra woningen te bouwen in het Entreegebied. De start van de transformatie is gepland voor eind 2021 en naar verwachting wordt het project medio 2023 opgeleverd.

Het 35.000m2 grote kantorencomplex dat momenteel leeg staat, zal worden getransformeerd tot 385 woningen, waarvan 104 goedkope huurwoningen, 96 midden geprijsde huurwoningen, en 185 koopwoningen alsmede 30 zorgappartementen. Daarnaast komt er nieuwbouw voor een gezondheidscentrum ‘De Entree’, waarin zowel een HOED (Huisartsen Onder Eén Dak) en apotheek worden gevestigd.

De zorgappartementen gaan onderdeel uitmaken van een Amadeushuis (beschermd wonen voor kwetsbare ouderen) en het voornemen is ca. 30 woningen onder te brengen in een Amarehuis (zelfstandig wonen met zorg en service nabij). Hiervoor is een intentieovereenkomst met Fundis afgesloten. De SGZ is de beoogde toekomstig huurder van het gezondheidscentrum.

Wethouder van Zoetermeer, Marc Rosier: “Met de transformatie van dit voormalig kantorencomplex komt een lang gekoesterde wens tot vervulling om het bestaande complex te hergebruiken voor woningen. De druk op de woningmarkt is groot en blijft toenemen. Wij willen Zoetermeerders een thuis blijven bieden en met dit project in de levendige groene stadswijk, verwezenlijken wij die wens.”

Henk Brouwer, CEO van Breevast en lid van de Raad van Bestuur van ZBG: “De transformatie van Terra Nova biedt zeer geschikte ruimte voor een aanzienlijk aantal kleine en middelgrote woningen. In combinatie met het gezondheidscentrum en de woonzorgfaciliteiten, verwachten wij de bestaande gebouwen een duurzame toekomst te kunnen geven, iets waar behoefte aan is in Zoetermeer.”

Het project past binnen de bredere strategie van Breevast en ZBG waarin het inspelen op de veranderende behoeften van de samenleving door de (her)ontwikkeling van hoogwaardig, innovatief en duurzaam vastgoed waarin het welzijn en het zakelijk succes van mensen centraal staan. Het casco van het bestaande pand wordt hergebruikt en de gebouworganisatie (trappenhuizen en stijgpunten) blijven behouden. Daarnaast wordt de schil aangepast aan de huidige eisen en wordt de energievoorziening verduurzaamd. Waar mogelijk worden de eisen voor nieuwbouw aangehouden. Hiermee krijgt dit bestaande kantoorgebouw een duurzame woon- en maatschappelijke functie. De start van de transformatie is gepland voor eind 2021 en naar verwachting wordt het project medio 2023 opgeleverd.

Terug